RegistracePřihlášení Napište nám



Dětský výtah ve skříni IKEA
Simulátor ovládacího panelu výtahu jako dětská hračka, na bázi systému Arduino

Napsal RadioMan 11.08.2018


Složitost :
(pro středně pokročilé)

shlédnuto 14358x rubrika Radiomanovy hračky

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout



Po mikrovlnce pro moji velectěnou dceru (případní zájemcové naleznou popis v samostatném příspěvku) přišlo o posledních vánocích další vypečené tříleté přání. Na moji neprozřetelnou otázku, co by chtěla pod stromeček, řekla lakonicky a bez sebemenšího zaváhání, že...VÝTAH !

Dětská přání by se měla plnit, to je málo platné, ale přece jenom u některých z nich to není zase až tak snadné. Naštěstí má dcera tak velkou fantazii, že nebylo nutné hned bourat díru do stropu, ale ke spokojenosti jí postačila i obyčejná šatní skříň - vybavená "opravdovým" ovládacím panelem. Nakonec tedy ke splnění jejího přání posloužila stará plechová krabice od bonbónů, displej z jakési vyřazené tiskárny, hrst tlačítek a pak už jen trocha nějakého toho mikroprocesoru, MP3 přehrávače a staré dobré páječky.

Výsledek je k nahlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=LikEEsN_a4E

Oproti mikrovlnce je zde naopak použita moderní technika - jednočipový mikropočítač, který v podstatě vše potřebné realizuje softwarově a vystačí si s minimem dalších součástek. Jako základ je použito staré dobré Arduino (ve verzi NANO) a k němu velmi šikovný a levný modul seriového MP3 přehrávače, spojený s jednoduchým malým zesilovačem. Všechno se to vešlo do dané plechovky i s reproduktorem, který pro ozvučení naprosto postačuje. Zvuky motoru, dveří, návěští a hlášení pater jsou uloženy na SD kartě a všemu dává život v podstatě celkem jednoduchý program. Čtyřřádkový podsvícený LCD displej jsem použil pro jeho láci a dostupnost, pomocí uživatelsky definovaných znaků nebylo nijak zvlášť složité naprogramovat zobrazování velkých číslic a triviální "animaci". Po stisknutí nějakého tlačítka se nejprve ozve cinknutí, pak zvuk zavírání dveří a následně zvuk jedoucího výtahu. Po dosažení požadovaného patra se ozve hlášení a následně otevření dveří. Jednoduché, ale zcela postačující.

Napájení je realizováno malým síťovým zdrojem 5V (na videu je vše pokusně napájeno baterií - proto je tam také ten nevzhledný visící přívod). Počet pater je omezen pouze počtem volných datových pinů mikroprocesoru (dva z nich se používají pro komunikaci s MP3 modulem - D5 a D6), takže by jich mohlo být klidně méně, nebo naopak více. Náš výtah má pater 8 (včetně přízemí), na schémátku jsou zobrazeny čtyři z nich, další tlačítka jsou zapojená úplně stejně (při stisknutí spojují se zemí piny D4, D7,D8 a D9). Pokud by někdo byl tak rozmařilý a použil na tuto jednoúčelovou hračku Arduino Mega, tak si může udělat pater třeba padesát...



Pokud by snad byl mezi velectěnými čtenáři zájem, mohu trochu učesat program a zveřejnit ho zde i s potřebnými zvukovými soubory ke stažení. Výše uvedený prototyp má sice přední štítek vyřezaný a vygravírovaný laserem do plastu s "nerezovým" vzhledem a překrytý plexisklem - ale stejně dobře jde jednoduše realizovat vytištěním předlohy (též samozřejmě rád poskytnu) na inkoustové tiskárně. Mikroprocesoru se bát vůbec nemusíte - koupíte ho jako hotový modul a program do něj nahrajete přes běžný USB kabel z vašeho počítače. Případně by jistě nebyl problém si ho objednat za stejnou cenu už s nahraným programem. Celá realizace je tedy opravdu jen otázkou několika drátků na vzájemné propojení čtyř modulů (procesor, displej, MP3 modul a zesilovač) a umístění všeho do vhodné krabičky. Displej nebo zvukový modul je jistě možné vynechat, ale teprve obojí dohromady dotváří ten pravý "výtahový" dojem.

Celé zařízení má jen jednu chybu, je totiž zdraví nebezpečné. Nikoli snad přímo zdraví obsluhujícího dítěte - ale po prvních třech hodinách nepřetržitého cinkání, hlášení a trylkování mi začalo z nepochopitelného důvodu zvláštně cukat levé oční víčko a pomohlo jenom nekompromisní vytržení trafíčka ze zásuvky...



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Je to sto centimetrů a zní to skoro jako Petr :
Odpověď :