RegistracePřihlášení Napište nám



Tajemný hlas z Ruska
Už čtyři desítky let na stále stejné frekvenci.

Napsal Alda 08.10.2019
shlédnuto 16922x rubrika Rádio na všechny způsoby

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout



Mezi radioamatéry a konspirátory je to sice už celkem hodně profláklé, ale možná že vy o téhle zajímavosti třeba ještě nevíte. V pásmu krátkých vln na frekvenci 4625 kHz totiž už téměř čtyřicet let (údajně asi od roku 1980) prakticky nepřetržitě vysílá stále stejná stanice. Asi by na tom nebylo zase až tak moc divného - jenomže on vůbec nikdo neví, CO vlastně vysílá ! Po celý čas je to totiž jenom jakýsi podivný přerušovaný monotónní bzukot. Můžete si to zkusit sami - signál je totiž poměrně dost silný a jedná se o kmitočet (4,6 MHz), který naladíte na většině běžných rádií s krátkovlnným rozsahem, takže pokud máte po ruce nějaký alespoň trochu citlivější tranzistorák a vylezete s ním někam mimo zdroje "průmyslového" rušení (což je dneska bohužel díky všudypřítomným WiFi routerům, LED žárovkám, nabíječkám a impulsním zdrojům prakticky každý byt), určitě se vám povede tento signál zachytit.

O původu a smyslu tohoto vysílání se vedly a vedou nejen na internetu sáhodlouhé debaty. Většina diskutujících se shoduje na tom, že původ je vojenského charakteru - a velice pravděpodobně to tak opravdu bude, protože neexistuje žádný racionální důvod, proč by někdo jiný, než armáda (s nějakým utajeným záměrem), plýtval časem a prostředky na takovéto zdánlivě zcela zbytečné a bezobsažné vysílání. Vzhledem k síle signálu, který jde zachytit po celé Evropě, půjde o celkem silný vysílač a tudíž už jenom energetické nároky musí představovat dost významnou finanční částku. Oficiální místa o tomto záhadném signálu samozřejmě mlčí, což ještě více posiluje nejrůznější konspirační teorie - jako například že se jedná o součást systému "mrtvé ruky" (takzvané zbraně poslední odplaty, která se má automaticky aktivovat a zasáhnout území nepřítele v případě náhlého útoku na Rusko tak nečekaného a devastujícího, že by nezbyl naživu nikdo kompetentní, kdo by mohl zbraně aktivovat ručně). Čas od času se objeví zpráva, že vysílání tónu bylo najednou přerušeno a místo něj se ozvala nějaká sekvence, nebo krátká hlasová komunikace. V roce 2010 to prý bylo ojedinělé krátké hlášení "UVB-76, UVB-76 - 93 882 naimina 74 14 35 74 - 9 3 8 8 2" a od té doby se někdy tato záhadná stanice také někdy označuje jako UVB-76. Naposledy prý stanice odvysílala nějaký kód při ruském obsazení Krymu (opět jen krátké hlášení - údajně "TERRAKOTA - Michail Dimitrij Žeňa Boris. Michail Dmitrij Žeňa Boris. 81 26 TERRAKOTA). Co by to mělo znamenat samozřejmě nikdo neví a opět to značně posílilo různé konspirační teorie a zájem o tuto "fantómovou" stanici...

Jak je to ve skutečnosti, se tedy můžeme opravdu jen dohadovat. Vysílání na daném kmitočtu prý může být i jakýmsi obsazovacím tónem a frekvence se uvolní až v případě potřeby třeba pro nějakou nouzovou komunikaci. To mě osobně nepřipadá moc pravděpodobné - protože tím jak je tato frekvence všeobecně známá, je logicky známá i potenciálnímu nepříteli. Je ale zase pravda, že se jedná o frekvenci, která se dala dříve naladit na opravdu každém lepším kapesním rádiu s krátkými vlnami a byla by to v případě nějakého konfliktu nebo katastrofy tím pádem snadná cesta, jak dostat nějaké informace prakticky do všech míst, aniž by na přijímací straně muselo být nějaké speciální vybavení. Výše zmíněná teorie o mrtvé ruce, podle níž prý po určité době, kdy vysílání na této frekvenci přestane, dojde k samočinnému odpálení jaderných raket předem nasměrovaných na území nepřítele (aktuálně tedy zlých USA), mi také nepřijde moc pravděpodobná. Myslím, že ani ruští generálové nejsou takoví dobrodruzi, aby svěřili osud světa do rukou podobného "dálkového ovládání" - vysílač se přece může odmlčet kvůli nějaké poruše, nebo přírodní katastrofě. Navíc od doby před čtyřiceti lety, kdy byla digitální technika ještě doslova v plenkách, se komunikační možnosti změnily zcela radikálně a mají dříve zcela netušené možnosti, takže by za tu dobu jistě už došlo k nějakému "upgrade" celého systému. Co se týče občasných (a velmi sporadických) hlasových vstupů, které jsou k dispozici i na internetu, možná bych si u části z nich dokázal i představit - pokud se nejednalo třeba o nějaké zkoušky - že by v tom klidně mohli mít prsty i nějací radioamatérští vtipálci se silným vysílačem, kteří chtěli udělat radost všem konspirátorům a záhadologům. To už bych se ale opravdu pouštěl na velice tenký led.

A nebo někdo víte víc ?



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Jaro Baro
02.02.2022 18:44

Zde je vše celkem podrobně popsáno: https://en.wikipedia.org/wiki/UVB-76


Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !

(Celkem 1 komentářů)
Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Hlavní město Moravy se jmenuje :
Odpověď :