RegistracePřihlášení Napište nám



Měřič radioaktivity s WiFi
Kapesní dozimetr s on-line přenosem dat pomocí bezdrátové sítě

Napsal RadioMan 30.05.2022


Složitost :
(pro středně pokročilé)

shlédnuto 6270x rubrika Radiomanovy hračky

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout



Náš malý měřič radioaktivity GMC40 se dočkal (snad zaslouženého) úspěchu a ve světě už jich zdárně běhá několik set kusů. Sice se dlouhou dobu zdánlivě nic nedělo, ale ve skutečnosti už několik let pracujeme na jeho následovnících a konečně vám můžeme nabídnout něco úplně nového...

Právě jsme završili tříměsíční ověřovací provoz desítky prototypů a ukázalo se, že nová řada přístrojů GMC60 a GMC80 je plně životaschopná a prozatím funguje bez jakýchkoliv problémů. Dozrál tedy čas nabídnout tyto nové měřiče našim zákazníkům - a nejprve to bude opět formou stavebnice, resp. kompletní sady součástek včetně naprogramovaného procesoru k vlastnímu sestavení. Díky použití hotových funkčních bloků a modulů je to velice lehké a zvládne to každý, kdo umí alespoň trochu s páječkou.

Ale začněme raději od začátku a pojďme se podívat, co nové GMC umí a jak fungují. I když základ (Geiger-Mullerova trubice s počítačem částic a digitálním displejem v kapesním provedení) zůstal stejný, přibylo velké množství dalších funkcí. Tou hlavní je možnost obousměrné komunikace přes internet z kteréhokoliv místa na světě (samozřejmě pokud je přístroj připojený k WiFi síti). Pro základní použití (měření intenzity a dávky radioaktivního záření) samozřejmě žádné připojení není potřeba a přístroj funguje tak jako jeho předchůdce. Když ho ale připojíme k domácí nebo podnikové WiFi síti, tak může v pravidelných intervalech (třeba každých deset minut, ale třeba jen jednou denně) odesílat aktuální naměřené hodnoty na centrální server. Kompletní data si pak můžete kdykoliv stáhnout a třeba je použít k vytváření různých grafů. Také ale můžete svůj přístroj "zveřejnit" - tedy nastavit tak, že ukládaná data budou moci vidět i ostatní majitelé těchto přístrojů, nebo dokonce úplně kdokoliv. Díky tomu by měla vzniknout jakási amatérská "radioaktivní mapa", která by ukazovala aktuální úroveň radioaktivity v různých místech republiky (nebo klidně světa).

GMC80 je konečně po dlouhých porodních bolestech tady...
Takhle nějak může vypadat stránka se zobrazením hodnot z více přístrojů



Ukládání na server v podstatě představuje neomezenou pameť přístroje s plným přístupem. Ve spojení s nějakým kamerovým systémem může klidně fungovat jako monitoring radioaktivity v přepravních společnostech, skladech a nebo sběrnách odpadů - kdykoliv se dá zpětně vysledovat, kdy (a díky kameře jaká) prošla třeba třídící linkou nějaký "zářící" věc. On-line přenos lze využít také třeba jako zajímavý doplněk internetových stránek obcí, škol a zájmových klubů.

Celý systém je ale koncipován obousměrně. Díky tomu je možné v jednoduchém webovém rozhraní pohodlně několika kliknutími myši nastavovat parametry přístroje - na dálku, bez nutnosti fyzického přístupu k vlastnímu zařízení. Dokonce je možné poslat do přístroje krátkou textovou zprávu (něco jako SMS), která se pak objeví na jeho displeji. Taková věc zdánlivě nemá moc praktické využití - ale díky zmíněné "radioaktivní mapě" by se mohla stát velmi dležitou v případě nějakého jaderného ohrožení (i když samozřejmě rozhodně nechceme žádnou havárii nebo vojenský konflikt přivolávat). Přístroje, které by zaznamenaly vyšší radioaktivitu, by takovou informaci odeslaly do centra, které by automaticky na displeje ostatních přístrojů poslalo varování a spustilo výstražný signál.

K ovládání stačí vypínač a jediné multifunkční tlačítko
Model GMC60 je stejný jako GMC80, jen má "outdoorovou" krabičku
A GMC65 má kromě OLED displeje i zesilovač pro hlasitou zvukovou indikaci



Aktuálně jsou připravené tři přístroje - GMC60, GMC65 a GMC80. Všechny mají v podstatě stejné funkce, ale liší se provedením a displejem. GMC80 má přehledný dvouřádkový podsvícený LCD displej, stejně jako GMC60, který je ale v odolnějším provedení, určeném pro intenzivnější používání (třeba speleology, hledače pokladů atd). GMC65 používá malý grafický OLED displej a navíc obsahuje i zesilovač s malým reproduktorem, který zajišťuje hlasitější tóny a signály výstrahy. Je k němu také možné připojit náhlavní nebo ušní sluchátka - jako mívaly a mají profesionální a armádní dozimetry.

...ale přesto je díky použité elektronice pořád úplně miniaturní.
Označení 62 si nevšímejte a berte ho jako GMC60 (toto je jenom prototyp s jiným displejem)



Přístroje mají několik režimů displeje, které je možné ovládacím tlačítkem mezi sebou přepínat (aniž by došlo k přerušení měření, nebo ztrátě dat). On-line přenos na server je možné kdykoliv zapnout, nebo vypnout a také je možno nastavovat typ zvukového výstupu (akustická detekce každé částice, alarm při zvýšených hodnotách, nebo zvuk zcela vypnutý. Ostatní parametry se nastavují jednoduše přes internetový prohlížeč (a přístroj si je pak samozřejmě pamatuje i po vypnutí). Parametrů se dá nastavit mnoho - třeba jazyk displeje (CZ/EN), časový interval posílání na server, typ zvukového alarmu, odeslat již zmíněnou textovou zprávu na displej, atd.

Základními režimy jsou intenzimetr a dozimetr
Displej je možné přepínat do několika režimů zobrazení
Jeden z režimů displeje je určen laikům - ukazuje procenta z povolené úrovně záření








Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Ve dne je světlo. Co je v noci ?
Odpověď :