RegistracePřihlášení Napište nám



Jak přečíst pohádku ?
Jednoduchý návod, jak do domácího počítače nahrát zvuk a poslat ho do světa...

Napsal Tasty 27.03.2020
shlédnuto 9824x rubrika Píše vám Venda...

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout




PŘEHLED KAPITOL

1Úvod
2Nahrávání na mobilu nebo tabletu
3Nahrávání na stolním počítači, nebo notebooku
4A co dělat při nahrávání ?



I se skromným a méně kvalitním vybavením se dá dosáhnout dobrých výsledků - mnohdy lepších, než s vybavením poloprofesionálním, pokud se budete řídit několika jednoduchými radami.

Když budete nahrávat něco pro nás, nedělejte si starosti s případnými chybami. Když při čtení uděláte nějakou chybu, zakoktáte se, nebo budete chtít zakašlat, nevypínejte nahrávání, ale udělejte třeba pětivteřinovou pauzu, zopakujte "problémové místo" a čtěte normálně dál - my už si zvukový úsek s chybou vystřihneme.

Nemluvte do mikrofonu zblízka, ani napřímo - člověk při mluvení či zpěvu "fouká" a ve výsledné nahrávce by se objevovaly nepříjemné doplňkové zvuky. Používejte mikrofon se stojánkem a nebo pokud nahráváte do mobilu, někam ho položte. Hlas směrujte tak, aby nešel přímo do mikrofonu. Lepší mikrofony na sobě mívají kryt z molitanu, který nežádoucí zvukové projevy částečně eliminuje.

Nahrávejte pokud možno vždy v co nejtišším prostředí. Zavřete všechna okna a dveře, aby do místnosti nepronikal zvuk z ulice a zbytku bytu. Snažte se nahrávat v místnosti, kde není žádný elektrický přístroj s motorem (lednička, klimatizace, atd.), protože by jeho hluk, který normálně už nevnímáte, byl v nahrávce slyšet. To se týká ale i třeba stolních počítačů - ve většině z nich je chladící ventilátor a někdy má docela výrazný zvuk.

S tím souvisí i umístění mikrofonu - když položíte mobil na stůl vedle počítače, zvuk ventilátoru se do mikrofonu bude přenášet i přes desku stolu. Nejlépe je položit mikrofon na nějaké "odpružené" místo - na pohovku nebo křeslo, případně ho podložit nějakou látkou, třeba složenou dekou, atd.

Nahrávání někde venku "v klidu" přírody, není obvykle dobrý nápad. Příroda totiž vůbec není tichá. Zvuky vzdálených automobilů, zpěv ptáků, tekoucí voda, nebo šum větru se na nahrávce projeví stokrát silněji, než to vnímáte ve skutečnosti.

Čtený text je nejlepší mít vytištěný na jednotlivých listech papíru a ty si před sebou předem rozložit - otáčení stránek a šustění papíru je ve výsledku opět hodně slyšet. Můžete také číst text z displeje notebooku, či tabletu - pozor jen na klikání myší nebo zvuky tlačítek klávesnice.

Nejlepší nahrávací prostor je malá místnost s krátkým dozvukem - tedy rozhodně ne prostory s velkou ozvěnou.

Hlavní je se ničeho nebát. Při čtení či zpěvu buďte co nejvíce přirození a v pohodě. Nepovedená nahrávka se přece dá jednoduše smazat, nebo udělat znovu. Teď už všechno potřebné víte a vzhůru do vašeho vlastního nahrávacího studia !

Nahrávání na stolním počítači, nebo notebooku - předchozí kapitola



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Jak se jmenuje popsaný papír zalepený v obálce, hozený do schránky (d...s) ?
Odpověď :