Jak přečíst pohádku ?
Jednoduchý návod, jak do domácího počítače nahrát zvuk a poslat ho do světa...

Napsal Tasty 27.03.2020




PŘEHLED KAPITOL

1Úvod
2Nahrávání na mobilu nebo tabletu
3Nahrávání na stolním počítači, nebo notebooku
4A co dělat při nahrávání ?



Úvod

I pokud jste spíše nesmělí uživatelé počítačů a přesto byste měli chuť se k nám připojit a předvést ostatním nějakou svoji hudební produkci, nebo přečíst dětem třeba pohádku, nemusíte se vůbec ničeho bát ! Nic k tomu totiž nepotřebujete - jenom trošičku odvahy. Samotné nahrávací studio máte, aniž to třeba víte, většinou úplně všichni doma, nebo dokonce v kapse - pokud vlastníte chytrý telefon, tablet, notebook a nebo klasický stolní počítač.

Nebude vás to tedy stát ani jedinou korunu a ani se kvůli tomu nebudete muset nic složitého učit. Řekneme si, jak na to...

Nahrávání na mobilu nebo tabletu


Každý telefon má v sobě samozřejmě vestavěný mikrofon. Jednoduché telefony ho používají pouze k hovorům, ale ty chytřejší (s operačním systémem Android, nebo iOS) pomocí něj dokážou i nahrávat. Potřebujete k tomu jenom nějakou vhodnou aplikaci. Pro nahrávání zvuku jich existuje obrovské množství - stačí jenom otevřít Obchod Google a do hledání zadat třeba "záznam zvuku". Pokud ale chcete nějakou nenáročnou, jednoduchou a přitom dobře fungující aplikaci, která bude zadarmo a nebude přitom obsahovat otravné reklamy, doporučujeme si stáhnout Audio Recorder
(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.github.axet.audiorecorder) , který je pro amatérské použití zcela dostačující.

Aplikace Audio Redorder je jednoduchá, ale plně dostačující.


Až se aplikace nainstaluje, můžete ji spustit a hned začít nahrávat. Na displeji dole je kulaté tlačítko, kterým spustíme nahrávání - a stejným ho zase ukončíte. Pak se vám nahrávka zobrazí v seznamu. Můžete si ji samozřejmě zpětně přehrát a případně smazat. Když klepneme na "Sdílet", můžeme nahrávku poslat do světa - třeba poslat někam (nejlépe rovnou k nám (mailto:info@dobraduse.cz) ) mailem, nebo přes WhatsApp. Program umožňuje také plno nastavení (v nabídce klikněte na Settings), jako je například formát nahrávání (Encoding - na formátu záleží výsledná velikost souboru, nejlepší je vybrat MP3 nebo M4A) a co je důležité, třeba kvalitu nahrávání (Sample rate - zde je dobré vybrat co největší číslo, třeba 32 nebo 44 kHz).

To je v podstatě vše a nic víc pro začátek nepotřebujete. Pokud bude mobil, nebo tablet tím, co budete k nahrávání používat, můžete následující kapitolu klidně přeskočit a rovnou si přečíst pár rad, jak dosáhnout co nejlepších výsledků.

Nahrávání na stolním počítači, nebo notebooku


Samozřejmě nejdůležitější věc, co budeme potřebovat, je mikrofon. Kdo má telefon, tablet a nebo notebook, tak v něm mikrofon už má uvnitř. Stolní počítače většinou vestavěný mikrofon nemají, ale i u těch zmiňovaných notebooků často ten vestavěný nebývá moc kvalitní a je tedy lepší nějaký externí. Ty se dají koupit doslova za pár korun - buď v nějakém e-shopu, nebo v kterémkoliv větším supermarketu, co má oddělení s počítačovými doplňky. Můžete si pro začátek koupit úplně ten nejlevnější. Ideální by ale bylo, aby měl mikrofon nějaký stojánek. Také se dají velmi levně koupit sluchátka s mikrofonem (používají se třeba pro telefonování přes Skype), která samozřejmě můžete v nouzi použít také. Pokud byste neměli možnost si mikrofon pořídit, nebo by to byl i přes jejich nízkou cenu (už od 100 korun) výrazný zásah do vašeho rozpočtu, jednoduše nám napište
(mailto:info@dobraduse.cz) a pošleme vám ho úplně zadarmo - nějaké jsme pro tento účel nakoupili a novým "lidovým vypravěčům" ho rádi věnujeme .

Běžně dostupný stojánkový mikrofon za pár korun


Programů pro záznam zvuku je mnoho, ale jeden - sice jednoduchý, ale dostačující - je již součástí operačního systému Windows a už ho tedy v počítači máte. Jmenuje se Hlasový záznam a pokud ho nevidíte přímo v nabídce Start, můžete ho spustit tak, že na spodní liště Windows kliknete vedle tlačítka START na ikonu lupy a pak napíšete slovo "záznam". Vyhledávač program najde a kliknutím na jeho jméno ho spustíte.

Ovládání je jednoduché - kliknutím na ikonku mikrofonu nahrávání začne, dalším kliknutím se ukončí. Pak se Vám záznam ukáže po pravé straně v seznamu. Kliknutím na něj si ho můžete přehrát, pokud kliknete pravým tlačítkem a dáte "Sdílet", můžete záznam někam poslat třeba mailem (nejlépe rovnou nám (mailto:info@dobraduse.cz) ).

Aplikace "Hlasový záznam" je součástí systému Windows 10


Pro začátek je tato aplikace dostačující a později si můžete případně nainstalovat nějakou lepší - existuje jich určitě několik stovek.

A co dělat při nahrávání ?

I se skromným a méně kvalitním vybavením se dá dosáhnout dobrých výsledků - mnohdy lepších, než s vybavením poloprofesionálním, pokud se budete řídit několika jednoduchými radami.

Když budete nahrávat něco pro nás, nedělejte si starosti s případnými chybami. Když při čtení uděláte nějakou chybu, zakoktáte se, nebo budete chtít zakašlat, nevypínejte nahrávání, ale udělejte třeba pětivteřinovou pauzu, zopakujte "problémové místo" a čtěte normálně dál - my už si zvukový úsek s chybou vystřihneme.

Nemluvte do mikrofonu zblízka, ani napřímo - člověk při mluvení či zpěvu "fouká" a ve výsledné nahrávce by se objevovaly nepříjemné doplňkové zvuky. Používejte mikrofon se stojánkem a nebo pokud nahráváte do mobilu, někam ho položte. Hlas směrujte tak, aby nešel přímo do mikrofonu. Lepší mikrofony na sobě mívají kryt z molitanu, který nežádoucí zvukové projevy částečně eliminuje.

Nahrávejte pokud možno vždy v co nejtišším prostředí. Zavřete všechna okna a dveře, aby do místnosti nepronikal zvuk z ulice a zbytku bytu. Snažte se nahrávat v místnosti, kde není žádný elektrický přístroj s motorem (lednička, klimatizace, atd.), protože by jeho hluk, který normálně už nevnímáte, byl v nahrávce slyšet. To se týká ale i třeba stolních počítačů - ve většině z nich je chladící ventilátor a někdy má docela výrazný zvuk.

S tím souvisí i umístění mikrofonu - když položíte mobil na stůl vedle počítače, zvuk ventilátoru se do mikrofonu bude přenášet i přes desku stolu. Nejlépe je položit mikrofon na nějaké "odpružené" místo - na pohovku nebo křeslo, případně ho podložit nějakou látkou, třeba složenou dekou, atd.

Nahrávání někde venku "v klidu" přírody, není obvykle dobrý nápad. Příroda totiž vůbec není tichá. Zvuky vzdálených automobilů, zpěv ptáků, tekoucí voda, nebo šum větru se na nahrávce projeví stokrát silněji, než to vnímáte ve skutečnosti.

Čtený text je nejlepší mít vytištěný na jednotlivých listech papíru a ty si před sebou předem rozložit - otáčení stránek a šustění papíru je ve výsledku opět hodně slyšet. Můžete také číst text z displeje notebooku, či tabletu - pozor jen na klikání myší nebo zvuky tlačítek klávesnice.

Nejlepší nahrávací prostor je malá místnost s krátkým dozvukem - tedy rozhodně ne prostory s velkou ozvěnou.

Hlavní je se ničeho nebát. Při čtení či zpěvu buďte co nejvíce přirození a v pohodě. Nepovedená nahrávka se přece dá jednoduše smazat, nebo udělat znovu. Teď už všechno potřebné víte a vzhůru do vašeho vlastního nahrávacího studia !



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora ( Tasty - ) a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-